Què és i com s'articula
Què és la Mediació?
La mediació és un procés de negociació assistida en què el mediador, professional expert en gestió de conflictes, ajuda als implicats en aconseguir una comunicació constructiva perquè ells mateixos trobin la solució als seus desacords.
Amb la mediació es pretén, no només solucionar el conflicte puntual sinó transformar la relació entre les parts, facilitant eines per a una millor convivència i comunicació.
Principis de la mediació:
Voluntarietat: Les parts són lliures d'anar a la mediació i donar-la per finalitzada en qualsevol moment.
Neutralitat / imparcialitat: El mediador és un tercer imparcial, professional format en gestió de conflictes, que ajuda a les parts a arribar a acords sense imposar solucions ni prendre partit.
Confidencialitat: Tant el mediador com les parts tenen el deure de confidencialitat respecte de la informació que sigui revelada durant el procés de mediació.
Avantatges de la mediació:
La mediació, a diferència d'altres sistemes de resolució de conflictes, busca l'eficàcia en la recerca de solucions.
És una opció més ràpida i econòmica que la via judicial, garantint la confidencialitat, davant la publicitat dels processos legals.
D'altra banda, permet a les parts tenir el control del conflicte sense intervenció d'un tercer (jutge o àrbitre), de manera que són els mateixos interessats els que aconsegueixen la solució que millor s'adapta als seus interessos, el que garanteix el compliment de els acords.
Com s'articula el procés de Mediació
1.- Inici del procés.
El procés s'inicia per iniciativa d'una de les parts, per mutu acord de totes elles o per derivació judicial.
2.- Sessió informativa.
A la sessió informativa el mediador informarà les parts de les característiques de la mediació, i, si escau, de les causes que afectin la seva imparcialitat.
S'informarà també del cost i organització de la mediació i les conseqüències jurídiques dels acords a què arribin i el termini per signar l'acta de la sessió constitutiva.
3.- Sessió constitutiva.
Amb la voluntat de les parts d'iniciar la mediació d'aixecar acta, signada per les parts i el / s mediador / s, que contindrà els següents aspectes:
La identificació de les parts.
La designació del mediador.
L'objecte del conflicte que se sotmet a mediació.
El programa d'actuacions i durada màxima prevista per al desenvolupament del procediment, sense perjudici de la seva possible modificació. Cada sessió té una durada màxima de 60 minuts i es farà el mínim de sessions possibles.
La informació del cost de la mediació o les bases per a la seva determinació, amb indicació separada dels honoraris del mediador i altres possibles despeses.
La declaració d'acceptació voluntària per les parts de la mediació i assumpció de les obligacions derivades.
El lloc de celebració i la llengua del procediment.
En cas que finalment les parts no vulguin sotmetre a mediació s'elaborarà una acta en la qual constarà "intentat sense acord" que signaran les parts i el / s mediador / s.
4.- Desenvolupament de la mediació.
El mediador dirigirà les sessions de mediació, facilitant que cada part pugui exposar les seves posicions, establint torns de paraula equilibrats per a cada intervinent, exigint el màxim respecte a les intervencions i facilitant la comunicació.
De considerar oportú, la mediació podrà ser dirigida per més d'un mediador, actuant sempre de forma coordinada.
Poden haver sessions individuals amb cadascuna de les parts, informant degudament a l'altra part de la realització de la sessió, no del contingut, que serà confidencial.
En finalitzar cada sessió el mediador convocarà les parts per a la següent sessió.
5.- Terminació del procediment.
El procediment de mediació pot concloure "amb" o "sense" acord. En tots dos casos s'elaborarà una acta final que haurà de ser signada per les parts i el / s mediador / s, rebent cadascun dels intervinents un exemplar original.
Quan la mediació finalitzi "amb acord" es reflectiran els acords de mediació de manera clara i entenedora.
Si la mediació finalitza "sense acord" es farà constar així en l'acta.
6.- Acord de mediació.
L'acord de mediació podrà tractar totes o algunes de les qüestions sotmeses a mediació.
L'acord ha de contenir:
Identitat i domicili de les parts.
Lloc i data en què se subscriu.
Obligacions assumides per cada part.
Indicació del / mediador / es que ha / n intervingut.
Acords assolits.
L'acta serà signada per les parts i el mediador i es lliurarà un exemplar a cada part quedarà un altre en poder del mediador per a la seva conservació.
El mediador d'indicar a les parts que l'acord és vinculant i poden aixecar-se a escriptura pública, i pot ser executat per un jutjat.
En cas que la mediació es formalitzi per derivació judicial, el mateix jutjat homologarà l'acord.